Vegeta házilag, egészségesen

Adalékanyagok – mitől kell óvakodnunk?

Az élelmiszeradalékokat arra találták fel, hogy tartósabb, szebb, felfújhatóbb, tovább eltarthatóbb finomabb ételeket tudjanak elállítani. Sajnos ezeknek az okai is csupán a profitmaximalizálás, nem pedig az egészséges termékek előállítása.
Léteznek csomósodás gátló, száradás gátló, viaszoló, állományjavító adalékanyagok, és sajnos már majdnem minden élelmiszer, még egy egyszerű húspulti nyers csirkecomb is tartalmazhatja.
Míg egyes élelmiszer-adalékanyagokat az emberi szervezet változatlan formában kiválasztja, nagy részük valamilyen formában bekerül az anyagcserébe. Genetikai hajlam vagy valamilyen bételetegség következtében azonban egyes embereknél az anyagcsere bizonyos folyamatai nem működnek megfelelően. Nekik ezért, annak érdekében, hogy elkerüljék a komolyabb egészségkárosodást, különös figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő élelmiszerek kiválasztására és az összetétel-lista pontos tanulmányozására. Az alábbi étel adalékanyagokat mindenképp kerüljük, főként ha valaki a hozzá társított betegségben szenved:

Betegségek és élelmiszeradalékok

Alzheimer kór E173
allergia E220 E224 E280 E297 E315 E510 E926 E124
allergia E102 E132 E210 E223 E224 E320 E122 E123
allergia E310 E311 E312 E330 E321 E407 E410 E412
allergia E1105 E1505 E1519
angioedema E123
asztma E102
aszpirin érzékenység E210
agydaganat E137
hörgőgörcs E110 E124 E137
rákkeltő E143 E330 E130 E236 E240
mellkasi nyomás, fájdalom E621 E124
kromoszómakárosodás E127 E133
ájulás E121 E508 E284
bőrkiszáradás E422
bőrirritáció E224 E280 E315 E331 E332 E333 E510 E926
bőrgyulladás E104
depresszió E621
bőrgyulladás E104 E131
hasmenés E284
emésztési zavar E338
emésztési zavarok E339 E340 E341 E450
bélpanaszok E121 E385 E472 E508
vérvizelés E385
fejfájás E621 E951
gyors szívverés E621
vesekárosodás E320 E385 E173 E521 E522 E523 E521
veseirritáció E1201 E520 E523
vesedaganat E110
májkárosodás E320
lymphoma E129
mutagén E240
idegrendszeri zavarok E143
vizelet fehérje E236
légúti zavarok E297 E315 E926 E1201
gyomorirritáció E500
pajzsmirigydaganat E102 E127
daganat E102 E110 E127 E129 E137
vizeletsavanyító E510
terhesség E951
csalánkiütés E110 E123
glutén érzékenység E1400- fölött

Ám nem minden E betűs adalékanyag ijesztő, ezek már nem hozzák az emberre a frászt E 967 Xilit E 425 Konjak E 406 Agar-agar. Bár ezek is valamely más káros hatással is rendelkező adalékanyagokkal együtt szerepelnek, vagy valamely módon feldolgozott formában tehát ha tudjuk mindenképp kerüljük az adalékanyagokat.