15-201-1295202947403324394-astromeria_by_vlargg

Az alkati szerek a homeopátiában

A homeopátiában több irányzat létezik: egyesek a krónikus betegségeknél kis szereket is használnak, kis szerekböl is „csinálnak” alkati szereket, míg a klasszikus irányzat követői szerint csak a mélyre ható polychrestek képesek a krónikus betegségeket gyógyítani. És mivel ezekből nincs olyan sok, az alkati kezelésnél sem jöhet sok szer szóba.
Az utóbbi elvet követve a leggyakrabban használt alkati szerek a következők (ábécé és nem fontossági sorrendben): Arsenicum album, Calcium carbonicum, Lachesis, Lycopodium, Natrium muriaticum, Nux vomica, Phosphor, Pulsatilla, Sepia, Silicea, Sulphur. E szerek többségét ajánlatos az akut betegségeknél ritkán vagy egyáltalán nem használni.
Ezen alkati szerekhez jönnek még a krónikus betegségek kezelésénél a nozódák és Hahnemann miazmatikus szerei, úgy mint Carcinosinum, Medorrhinum, Psorinum, Syphilinum, Tuberculinum, Bacillinum, illetve: Mercurius, Nitricum acidum és Thuja.
Vannak továbbá olyan alkati szerek, melyek az előbb felsoroltaknál kevésbé mélyre hatóak, de azért ahhoz elég erősek, hogy az előzőekkel felváltva eredményt érjenek el. Ilyenek az Anacardium, Aurum, Barium carbonicum, Belladonna, Causticum, China, Graphites, Ignatia, Kalium carbonicum, Platina, Staphysagria, Tarentula. Ezeket az akut betegségeknél, panaszoknál is gyakrabban bevetik.

Mint fentebb már szó volt róla, kevés az olyan ember, akinek egyetlen alkati szere van, azaz egész lelki, szellemi, testi tünetegyüttese egyetlen nagy szerrel lefedhető. De még ha többnyire összetettek is vagyunk és ahogy Coulter mondja, több szer között ingázunk ide-oda, azért legtöbbünk esetében megállapítható az az szer, mely a leginkább jellemző ránk. Ezért a homeopátiában elterjedt a pácienseket alkati szerükkel jellemezni. Így írnak a szakirodalomban, mint például dr. Horváth Katalin is, „Silicea”-csecsemőről, „Lachesis”-hölgyről vagy „Phosphorus”-vizsláról.

 

forrás : Dr Élthes Eszter
további információkat a http://www.szenanatha-hp.fw.hu  – n olvashatsz