pity

Az ehetö pitypang gyógyhatásai

A pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának, ami az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga.  Pedig a legtöbb kertészkedö a pitypangot gyomnövénynek tekinti, a természetgyógyászatban csodanövénynek ismerik el, amely nemcsak betegséget gyógyít, hanem rendszeresen fogyasztott táplálékként az egészségünket is óvja és védi. A pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, segít reumánál, feloldja a veseköveket, eltünteti a pattanásokat és a krónikus bőrbetegségeket, és általános erősítőszerként alkalmazható bármilyen problémánál.

Különösen ismert a pitypang pozitív hatása az összes szervre, amely happy-womanaz emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású. A pitypang serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét. Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.

A pitypang gyökere:
– erősíti a vesét,
– segíti a máj és a hasnyálmirigy működését,
– serkenti a lépet,
– a beleket és a gyomrot,
– segíti  a szervezet méregtelenítő eljárásait

A pitypang teljes növény:
– vizelethajtó hatása van
– Káliumháztartást segíti
– segít húgyuti fertőzések esetében

Akinek a vércukorszintjével vannak problémái vagy már cukorbetegségben szenved, az naponta igyon meg egy csésze pitypangteát vagy szedjen pitypanggyökér-kivonatot, mert a pitypang segít a fennálló egyensúlyhiányt újra harmonizálni.

Borogatásként használhatjuk izületi gyulladásra fájdalmakra, 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre, dunsztkötéssel.

Spirituális körökben úgy tartják, hogy tavasztól minden nap elfogyasztott pitypang levél, szár és virág erösíti az extraszensz képességeket.