11-54-41-146_950x510

Az öt elem tana- a Föld

FÖLD

 

Általános információk: Bolygója: Szaturnusz, Iránya: Középpont, Színe: sárga, Átalakulás, szervei az emésztőrendszer, gyomor, száj, lép

A Föld az alap mindennapi életünkben. A befogadást, termékenységet szimbolizálja. A Teremtő erő, amiből mindenki táplálkozhat, mindenkinek és mindenkinek helyet nyújt a létezéshez.
A Föld elemet magát és hatásait is elsősorban intuitív módon érzékelhetjük: kemény, szilárd, összefüggő, biztonságos. Talaj a lábunk alatt akkor nyújtja a legnagyobb biztonságot, ha harmóniában van az összes többi elemmel. Termékeny, ha a tűz elég fát égetett el, gazdag, ha megfelelő mennyiségű Fém található benne és persze a Vízről se feledkezzünk meg.
A Föld típusú emberek két lábbal állnak a talajon, megbízhatóak, kiszámíthatóak, gyakorlatiasak. Mikor kiegyensúlyozott bennünk a Föld elem, stabilnak, megalapozottnak, magabiztosnak érezzük magunkat. Nem vagyunk túl kemények, de túl légiesek sem. Nem veszítjük könnyen el az egyensúlyunkat, nem veszítjük el a kapcsolatot azzal, ami fontos. Amikor megismerünk valamit, a megszerzett tudás sokáig megmarad. Önmagunkba vetett hitünk sziklaszilárd alapokon áll. Elhatározásunkat a különféle benyomások nem tudják könnyen elsöpörni, és az erőkifejtésünk is állandó. földelemMegfelelő Föld elem súllyal az ember bízható, és megáll a saját lábán.

Ha túl sok a Föld elem, fáradtak, tompák, lusták és komorak vagyunk. Beleragadunk egy helyzetbe, és sehogy sem látjuk a kiutat, mintha nem csupán mi hanem a helyzet maga lenne mozgásra képtelen. Ha túl sok a Föld egy szituációban gondolkozásunk nehézkes, prózai, és hiányzik belőle a kreativitás. A sok Föld depressziót, megrekedést vagy beletörődő magatartást eredményez hivatásunkban, kapcsolatainkban vagy a spirituális fejlődésünkben. Ha túl kevés bennünk ez az elem, mindenféle kötődés nélkül létezünk. Csapongók, “elszálltak” vagy izgatottak vagyunk. Képtelenek vagyunk befejezni, amit elkezdtünk, talajnélküliek és elégedetlenek vagyunk. Nem találjuk a helyünket sehol, mindig azt keressük, hol vagyunk igazán otthon, és hol vagyunk biztonságban. A Föld hiányos emberek képtelenek például családot alapítani.