cropped-music-therapy-meditation.jpg

Bőrünk a legelső védelmi vonal! – bőrgondok lelki okai

A bőrünk a legelső, mindenki számára látható védelmi vonalunk, ezért ezen a vonalon hívjuk fel a figyelmet elsősorban magunkra. Bőrünk a környezetünk első érintkezési pontja. Az általános bőrpanaszok lelki háttereként általában a külvilággal való kapcsolattal van stressze a bőrpanaszokkal szenvedő illetőnek. A bőrtünetek a közvetlen vagy szélesebb környezet, beilleszkedési gondokra utalhatnak, egy olyan egyénre, aki nem biztos magában, fél az elutasítástól, kirekesztettségtől, fél a megbántástól inkább mindenféle dolgot, páncélt növeszt a bőrén, hogy ezeket az érzelmi behatásokat elkerülje, megvédje magát a nem szeretettségtől.

Környezetünk hozzánk állása és a mi saját hozzáállásunk saját környezetünkhöz a bőrünkön keresztül nyilvánul meg. Nem véletlen, hogy a bőrbetegségek elsősorban a gyermekkorban jellemzők, gyermekkori ekcéma és a számos fertőzőbetegség, bárányhimlő és a társai, ez esetben orvosi vizsgálatról és a szükséges kezelésekről se feledkezzünk meg.
A bőrünk érzelmi „játszóterünk” ezért és a gyermekek ezt az eszközt előszeretettel használják is.

harmony

A bőrünk az egyéniségünk védőburka, megjelenésünk, egyediségünk forrása egy érdekes érzékszerv, mely megkülönböztet minket és megjelenít külvilágunk számára. A bőrbetegség minden esetben a környezet érzékeinek, rezgései által okozta feldolgozhatatlan szorongást, nyugtalanságot jelez.

 

Ekcéma

Egy ekcémás gyermek például azt üzeni a szülőnek, hogy nem biztos a saját szerethetőségében. A szülő magatartása maga ilyenkor a figyelemfelhívás okozója, nem véletlen hoz létre a kicsi kenhető bőrtüneteket, hogy egy kicsit többet legyen ezzel is simogatva. Persze egy szülő számára, aki alapvetően szereti gyermekét nagyon nehéz ezt feldolgozni, pedig csupán arról van szó, hogy a gyermek talán másfajta szeretetre éhezik, mint amit most a szülőtől megkap. Én személy szerint azt ajánlom, hogy egy gyermek kapjon a szülőtől egy nap minimum tíz ölelést. Ennyi még a legönállóbb kisgyermeknek is kijár. Persze itt sem érdemes a ló másik oldalára kerülni, az agyonszeretettség már testi tünet együtteseket okozhat.

 

Pattanásos bőr

A pattanások fiatal korban természetes hormonális változások hozományai lelki hátterük pedig a környezet által kiváltott lázadás. Teljesen beleillik a tinik lázadó magatartási sémájába és bár nem szívesen de teret kell adni nekik, hogy mielőbb kihunyjanak a lázadó energiák. Az idősebb kori pattanások is a lázadásra utalnak, a külső tényezők, körülmények elleni ösztönös lelki válasz.

Bőrkeményedés

Bőrkeményedés a merev elképzelések és nézetek testi kivetülése. A mikro rendszereink szerint általában a lábon a sarkon jelentkező bőrkeményedés a perifériás idegrendszer megkeményedésére utal, a talpélen lévő megkeményedés pedig a gerinc szimbólumaképp a döntéseinkben képviselt makacsság jele. Az egyénnek tisztában kell lennie azzal, hogy biztonságos az új ismereteket, élményeket befogadni. Bátran tanulhat és tapasztalhat újat és ezzel együtt képes a változásra is.

Herpesz

A herpesz az egyén által el nem fogadott szexuális történések, és a szexuálisan számára merésznek ható gondolatok kusza szövevényének kivetülése.

 

Szemölcs

Önmagunk el nem fogadása. Szemölcsöt általában ott növesztünk, amit elfogadhatatlannak tartunk magunkban, amit meg szeretnénk tagadni. A szemölcs csakúgy, mint a ciszták a köldöktestünkben olyan ’zacskók’ amikbe borzasztóan gondosan bele tudunk tenni mindenféle olyan dolgot, amit nem szeretnénk megélni. Ha például a száj mellett van egy nagyobb szemölcs, akkor sokszor nem tetszhet az illetőnek, amit kimond. Ha a szemnél, attól védi magát, amit lát vagy látott, ha a harmadik szemnél, akkor a megérzéseit tagadja meg, mert valószínű túl sok negatív érzelme, fenntartása volt a tapasztalt dolgokkal kapcsolatban.

Szemölcs –HPV

Fájdalomból és bosszúságból állított akadályok kiteljesedése. Gyakran nemi szerepekhez, a szerelem és szexualitásban megélt keserűség testi kivetülése. Fontos a megélt düh után az alázat és megbocsátás energiáit megélni, mert a keserűség hamar átcsap kétségbeesésbe és újabb, súlyosabb testi tüneteket okozhat.

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>