15-160-12950228681523310056-african_daisies

Csakra lexikon- a solar plexus csakra

Ehhez a csakrához a tüzes, teremtő energiáink társulnak. A köldökünknél helyezkedik el, napszínű energiaáramlása miatt napfonatnak, solar plexusnak is hívják. Gyorsabban mozog az eddigi csakráinknál és intenzívebb is. A nap a tűz jegyet képviseli, így a napfonat csakránkat legkönnyebben a Tűz erőinek lehívásával tudjuk erősíteni. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, a féken tartott energiaözönt , ami a mindennapi élethez szükséges energiáknál többet rejt. Sokan tartanak a bennük lakó energiatartalékoktól. Több Red-Fire-Passion-5-panel-abstract-oil-painting-Landscape-oil-painting-on-canvas-no-framed-wallkeleti vallás ide, a solar plexus környékére helyezi az ember erőtartalékait. A köldökcsakra felelős a szenvedélyekért, a kötődéseinkért, a társadalomban elfoglalt helyünkért, a harag és a megbocsátás, a túlzott érzelmek feldolgozásáról. Túlműködése esetén óriás érzelemviharokat élünk meg a perc töredékei alatt, alulműködésénél pedig ugyanezen szélsőséges érzelmek napokig is megmaradhatnak, könnyen beleragadhatunk egy-egy hangulatba. A köldökcsakra az én energiáit fejezi ki, és érzéseinket irányítja. Pszichológiailag ez a csakra azt a síkot jelenti, ahol az ember tudatába kerül az érzéseinek. Következésképpen az elfojtott érzelmek által okozott energiapangások itt jelennek meg először ,ezen a területen. Ha ebben a működésben bármely zavar támad, akkor automatikusan az ember elkezdi védeni ezt a részt. A védelemre elsősorban az űr, az energiahiány pótlását találjuk megfelelőnek, ezért magát az érzelmi kielégülést itt sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás egyébként a tápcsatorna energiaáramlásának köszönhetően összeköti a gyökér- és a köldökcsakrát. A köldökcsakra szintjén szembesülünk árnyékunkkal, tehát a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség polaritásával. Az itt kavargó energiaáramlatok segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal és belső világunkkal is. Ez a csakra helyez minket bele a társadalomba, felelős a kiegyensúlyozott társas kapcsolatainkért, azért hogy mennyire tudunk alkalmazkodni a munkahelyünkön, a lakóhelyünkön szűkebb tágabb életkörülményeinkben. Nem megfelelő energiaellátottság naptü2esetén durvább esetekben a hisztéria, szadizmus, mazochizmus, dühkitörés, szégyenlősség, kisebbségi érzés, túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség váltakozik. Az erő akarat és megvalósulás és elégedettség csakrája. Erős köldökcsakra nélkül a mai értelemben vett, ma működő társadalmunkba képtelenség beilleszkedni. Negatív energiáknál sikertelenségérzet, irigység, maximalizmus is megjelenhet. Optimális energiaellátottsága esetén boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük, helyesen cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk, vendégszeretők és tiszteletre méltóak, egyszerűen jól érezzük magunkat a bőrünkben és a környezetünkben.

A köldökcsakrához tartozó szerveink a máj, lép, hasnyálmirigy, gyomor, nyelőcső, rekeszizom és a szemek. Ha ezek a szervek köldökmegbetegszenek, gyomorfekély, epepanaszok, emésztési problémák, májbántalmak fordulhatnak elő. Ezek elsősorban azon szerveink megbetegedése amik aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját belső erejétől. A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ilyenkor a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát, ez hosszú távon mérgezéshez vezethet. A tudatos mély és hasi légzés nagymértékben segít megnyitni a köldök csakrát, ezen kívül sok jógagyakorlat foglalkozik például a helyes energiatöltő légzések gyakorlásával.

Jellemzően a köldökcsakrához tartozó betegségtípusok:

Szem: Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó pedig a messze lévőket. Gyakorlatilag öntudatlan struccpolitika, „amit nem látunk az nincs is” azaz a jelen vagy jövő helyzet megéléséhez szükséges energia hiányzik.

Cukorbetegség: A cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. Cukorbeteg általában az az ember, akit szélsőséges viselkedésformái – azaz a köldökcsakra és szívcsakra együttes alulműködése miatt senki nem szeret. Így próbálja ’megédesíteni’ az életét.
Epepanaszok: Elnyomott bánatra, keserűségre, dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit képtelenek vagyunk elengedni, feldolgozni. Keserű emberekre mondják, hogy epés, itt is a nem megfelelő és szélsőséges reakciók testi kivetülése az epebántalom.
Gyomorégés: A gyomorbántalmak összes típusa azt jelenti, hogy nem tudjuk megemészteni a problémánkat. Nyelünk-nyelünk egy ideig, aztán a lelki problémák ott hatnak, ahova küldtük őket. A kifele ki nem mondott problémák a nyelőcsőben és a szájban jelentkeznek. A reflux esetén például a lelki problémák nem dolgozódtak fel, valami savanyú feltör alulról a tudattalanból.
Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldök csakráját. A csakra bezáródik, ha egy zsírpárnával veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre, valakinek –gyakran például a szülők, vagy közeli hozzátartozók elvesztése. Minden esetben ahova hízunk, azt a területet akarjuk védeni. A köldökcsakra alulműködésénél a túlzott reakciók lefojtásaként eszünk, és iszunk sokat.
Májbetegségek: Elnyomott dühöt és elégedetlenséget, görcsös kapaszkodást jelképez. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat is mérgezi. Érdekes összefüggés, hogy általában azok az emberek, akik elégedetlenségből beteg a májuk a körmüket is gyakran rágják.

A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió és a szélsőséges érzelmi reakciók nem megfelelő kezelésével függ össze. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni, kidolgozni az életünkből, hogy ne verjen talajt ezzel a negatív energiák áramlásának utat engedve. Néha merni kell megélni a negatív érzéseinket is hogy ezzel a meg nem emésztett negatívumok ne talajt verjenek bennünk, hanem egy kaput nyissanak a gyógyulás felé.

Mindene esetben szerencsésebb, ha a fizikai tünetek előtt felismerjük a lelki tüneteket. Ha a lelki tünetek sokáig fennállnak, akkor tudnak gyökeret verni a fizikai valónkban. A fizikailag is testet öltött, létrehozott betegségeinket kissé nehezebb kezelni és az energiaáramlást helyrehozni, mintha még csak a lelki tünet együtteseknél tartunk. Időben minden probléma sokkal könnyebben és gyorsabban orvosolható.

 

Napfonatunkhoz tartozó drágakövek:
Borostyánkő, önmagában nem is kő, hanem megkeményedett gyanta. borostyánAz ókorban is ismerték, oldatát fertőtlenítőként használták. Magát a Borostyánkő tinktúrát a mai napig alkalmazzák hatékonysága miatt megfázás, torok és a légzési problémákra. A babáknak immunerősítő, fogzási fájdalom csökkentő. A borostyán azontúl hogy javítja a test állapotát, lassítja az öregedési folyamatokat, normalizálja a szív-és vérkeringést, a tüdőt, légzőszerveket is energetizálja. Kreativitásunka és, önkifejezésünket erősíti.
Citrin: Örömöt és vidámságot hozz az életünkbe. Feltölt önbizalommal, lelkesedéssel és önbecsüléssel. Feltölti a napfonat csakrát és a mentális testet.

Ezeken kívül még használható a Sárga jáspis, Tigrisszem, Aranysárga topáz azaz általában a csakra színárnyalatának megfelelő, sárga színű kövek.

Illóolajok közül a leghatásosabb ha levendula, cirtom, rozmaring valamelyikét párologtatjuk.

 

Ezek is érdekelhetnek:

happy-mold-free-family-2 A születési szám: a 3-as

__________________________________________________________

életlm A tyúk és a halál
__________________________________________________________
Bee propolis honeycomb A propolisz