15-201-12952034551426899130-desktop_vacation_daytime1600x1200_by_hybridworks

Csakra lexikon – a torokcsakra

Igen, kitaláltad, a torokcsakránk a torkunknál van, ott valahol ahol az ádámcsutka és a gégefő. Szép kék színben pompázik és eléggé gyors az energiaáramlása. A torok csakránk a kommunikációval függ össze elsősorban. Aki sok negatív dolgot elvisel, azaz lenyel megemésztetlen történéseket, mind a torokcsakrát és a solar plexus-köldök csakrát szűkíti. Mondani is szoktuk, hogy nem nyelem le tovább, amit csinálnak velem –amikor már eléggé elegünk van egy chakrasleonardoigazságtalan helyzetből. A torokcsakra tehát az önfegyelmezéssel, kommunikációval, önkifejezéssel, önmegvalósítással áll elsősorban kapcsolatban. Ehhez a részhez tartozik a kreativitás és a Mi tudat. Alulműködése esetén bezárkózunk, nem mondjuk el szívesen a véleményünket, inkább magunkban tartjuk és jó alaposan és sokat rágódunk rajta. Ez persze még negatívabb energiaáramlást, még beszennyezettebb, bezártabb torokcsakrát eredményez. Működési zavarai lelki téren önkifejezési és beszédproblémákban is kifejeződhet, dadogás, és egyéb beszédproblémák is jelentkezhetnek, elsősorban ha ez a csakrád nem megfelelően működik. A torokcsakra problémái gyakran abból adódnak, hogy olyan érzelmeket nyomunk el magunkban, melyek kiabálásra, zokogásra, sírásra vagy dühöngésre ösztönöznének minket. Mindenképpen erős érzelmek elnyomásakor roncsoljuk a torokcsakránkat. Az elnyomott érzések pedig szennyezik, zsugorítják a teret gátolva a szabad energiaáramlást. Indiai nyelven a Vissuda azaz a torokcsakra jelentése önkifejezés, igen találó ezen a nyelven, egyben a gyógyulás kulcsa is.
Mint minden csakrának, a torokcsakrának is vannak hozzárendelhető szervei és testrészei. Ide tartozik a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, gége, nyak, állkapocs, garat, légcső, hörgők, tüdő, nyelőcső, száj, hangszálak és a fül is, így a hallás központi energiaáramlásáért is a torokcsakránk felelős. A hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok: fülproblémák, asztma, köhögés, megfázás, mandulagyulladáscomm, nyelvprobléma, pajzsmirigy-probléma, szájszag, torokfájás, egyéb tüdőproblémák, a felső emésztőrendszeri problémák összessége. A torokcsakra energiaáramlását legjobban a ki nem mondott érzések kijuttatásával, kimondásával tudod felszabadítani. Nyugodtan mondd ki az érzelmeidet, fejezd ki a haragodat, akár egyedül is, de fontos hogy kibukjanak belőled az érzemek, ne nyomd el őket.

A torokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:
Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel.
Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet és szűkítsék a szívcsakrát. Másik lehetséges ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét de nem meri, ezért köhögésbe menekül.

A köhögés általában ellenállás a változásnak. Valamit visszatart a köhögő egyén, véleményt, mondatot, érzést. Figyeld meg, legközelebb mikor jön rád köhögő roham, és mik lehetnek ennek a megnyilvánulásnak a lelki mögöttes történetei, mi az amit nem szeretnél hogy megváltozzon. Amikor valami kaparja a torkodat, és köhögésre késztet, nem fejezted ki magad pontosan, visszanyeltél visszatartottál valamit amit legszívesebben kimondtál volna. Lehet ez egy helyzetre egy helyre vagy egy személyre elnyomott válaszreakció is.
Tüdőproblémák: Túl mélyre juttattuk az önkifejezésünk hiányát, vagy valaki erősen elnyomja önkifejezésünket, annyira rátelepszik az életünkre, hogy szinte nem kapunk tőle levegőt. A tüdőproblémák általánosan a létezés értelmének a zavarodottságára is utalhatnak. Gyakran fizikai stresszes állapottal is jár, ekkor a szívcsakrával együtt kezelendő a torokcsakra.free-commercial-image
Krupp: Az önkifejezést általában valamilyen másik személy nyomja el, elképzelhető hogy nem ártó, hanem túlóvó szándékkal. Mivel ez a betegség jellemzően a kisgyermekkorban fordul elő adjunk gyermekünknek nagyobb teret cselekvéseik és kifejezésük megvalósítására, ne kontrolláljunk mindent, és ügyeljünk arra hogy ne szeressük túl, mert a túlóvással gátakat növesztünk gyermekünk számára, nem tanulságokat.
Fülproblémák: Szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső, sem mások véleményére. A fül a hallás és az egyensúly szerve, akkor is előfordulhat valami komplikáció ha a gyökércsakra alulműködik, de általában összefügg a torokcsakrával is, mindenképp érdemes a két területet együtt kezelni.
Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat, és semmit se csináljunk, töltődjünk.
Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe, vagy más módon sértik meg, sokszor túl szégyenlősek, vagy gyávák bizonyos dolgokról beszélni. Nem győzöm hangsúlyozni mennyire csodás is a magyar nyelv, hogy ennyi igaz szóképekben beszél, itt is igaz hogy valaki inkább a saját nyelvébe harap de nem mondja ki azt ami kikívánkozott belőle. Természetesen ez is a torokcsakra energiáinak direkt visszatartása.

A torokcsakra tanulási feladta, az őszinte és nyílt kommunikáció, ami a torokcsakra problémákkal küzdőknek még nehezen megy. A tinédzsereknél például gyakori, hogy vagy a nyelvüket vagy a szájuk belső felét harapdálják, ezzel vezetve le kommunikációs problémáikat, ami szintén a torokcsakra energiaellátottságának és esetleges elnyomásnak a velejárója.
Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés arra utal, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő önkifejezési, önkiteljesedési módot.
Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangra kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk.
Szájszag: A torokcsakra alulműködése, a sejtek nem kapnak megfelelő energiát és tápanyagot, a bent felgyülemlett negatív energiák viszont kezdenek kifelé törni. Sokszor munkahelyi ártalom is lehet, amikor sokszor olyan helyzetbe vagyunk kényszerítve amikor nem szabad kimondani azt am10-22-04-554_950x510it épp érzünk.

Torokcsakránk negatív energiáktól való kiürítésének leghatásosabb módszere a kiabálás. Mivel a gyökércsakránál is írtam, hogy igen erős érzelmeket nyomunk el, amik leginkább sírásra, ordításra, sikoltásra vagy erős önkifejezésre késztet, a legegyszerűbb, ha lehetőség szerint minél előbb kikiabáljuk a negatív energiatölteteket magunkból. Hallottam már erre direktben rendezett csoportos üvöltésterápiát, de ha nem vagyunk kíváncsiak a többiek üvöltésére, nyugodtan vonuljunk el egy erdőbe és kiabáljuk ki érzéseinket ahogy a torkunkon kifér.
Persze mindemellett a legegyszerűbb a kék ruhadarabok, a kék sál használata, kék nyakék, fülbevaló, a megfelelő kövek és gyógykristályok használata amik ezen területeket töltik energiával.
Illóolajok közül használhatunk elsősorban eukaliptuszt és zsályát.

Torokcsakrához tartozó drágakövek, amiket viselni érdemes:
Akvamarin, ami javítja a pszichés képességeket, oldja a kommunikáció kapcsán kialakult blokkokat, élesíti az intellektust, tisztánlátást esetleges bonyolultabb élethelyzetekben.
Amazonit, egyensúlyban tartja a jin-jang energiákat, nyugtat, segíti a pozitívan teremtő kommunikációt.
Kalcedon, javítja a memóriát, segíti a koncentrációt és emellett hatékonyan tisztítja a légutakat.
Ezen kívül még a Szodalit, Türkiz, kristály türkiz azaz általában a csakra színéhez igazodó kék színű kövek segítik a torokcsakra energiáink aktivitását.

 

Ezek is érdekelhetnek:

ametiszt A kristályok programozása

__________________________________________________________

Smell-Essential-Oils Illóolaj kalauz – A mirtusz

__________________________________________________________

sunset A szerelem és a kristályok