Házipatika – A szódabikarbóna

Összeszedtük Nektek a Szódabikarbóna felhasználsi területeit!  Szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására is. Ez a kettös képesség, teszi lehetövé azt, hogy például a hütöben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje. Egyszerü kémiai reakció, messzemenö hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén.

1. Emésztés elösegítö

Az említett emésztési panaszokat meg is előzhetjük, ha főzés közben késhegynyi szódabikarbónát szórunk az ételbe, amitől a nehezen emészthető hozzávalók könnyebben emészthetők lesznek.

2. Konyhai eszközök tisztítására

Nagyon jól használhatjuk a leégett illetve a zsíros szennyezések ellen. A leégett ételmaradványokat eltüntethetjük, ha kevés vízbe szódabikarbónát forralunk, ha kihűlt, könnyen tisztítható az edény.

3. Szájápoláshoz használt eszközök tisztitására fokak

Áztassuk be szájápolási eszközeinket a következõ oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.

4. Bõr-és testradirként

A bőrradír elkészítése egyszerű és csak terészetes anyagokat tartal21386651-beauty-portrait-gyönyörű-spa-nő-megható-arcátmaz, így nem kell félnünk a sok tartósítószer és egyéb adalékanyag okozta allergén panaszoktól.
Elkészitése: 3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz. Dörzsölje át körkörös mozdulatokkal finoman bõrét. Öblitse le tiszta vizzel. Mindennapos használatra is ajánlott,.

5. Szájápoláshoz fogkö ellen

Ha egy héten egyszer szódabikarbónába tunkolt fogkefével mosunk fogat, az megakadályozza a fogkő kifejlődését, és segít a már meglévő fogkövek kezelésében is

6. Ezüst és nemesfémek tisztítása

Nagyanyáink az ezüstöt is ezzel tisztították:  3 rész szódabikarbónához 1 rész vizet adtak, majd a pasztával dörzsölték át az ezüst evőeszközöket, míg öblítés és szárítás után csillogóvá váltak.

7. Megsárgult ruháknál, függönyöknél

A mosásnál is hasznát vehetjük:  a megsárgult ruhák, függönyök mos2fehérítéséhez 10 liter vízbe adj fél kilogramm szódabikarbónát, majd néhány órán keresztül áztasd be a ruhát. Utána öblítsd át és kész is, ha a napon szárítod, még fokozottabb lesz a hatás. (Néhány szem aszpirin a mosógép adagolójában- a szokásos mosószerek mellett- az izzadságfoltos fehér ruháknak segít.)

8. Hütöszekrénybe, cipösszekrénybe szagelszívónak

A szódabikarbóna nagyon hatásos szagtalanító!  Tegyünk egy kisebb edénybe a hűtőbe, ruhásszekrénybe, így szagtalaníthatjuk a hűtőt, vagy épp dezodorálhatjuk a ruhát. Ha a szőnyegre, autókárpitra szórjuk, hagyjuk hagy dolgozzon, majd 15 perc után porszívózzuk ki.

9. Korpa ellen, hajmosásnál

Hajmosás után, öblítsd alaposan lew a hajad, majd önts rá egy liter vízben egy teáskanálnyi feloldott szódabikrabónát, majd hagyd hatni úgy 5 percig. Mosd le ismét, a szódabikarbóna hasznos a korpásodás ellen!