eco-fashion

Izzadj nyugodtan, mert egészséges!

Sokszor a veríték kemény munkánk gyümölcsét jelképezi, egy kitartó edzését vagy egy megterhelő fizikai munkáét, sokszor viszont, a nyári idő elérkezésekor vagy a fokozott stressz által számos ember, függetlenül kortól s nemtől, kellemetlen helyzetbe kerül e miatt az egyébként lényeges folyamat miatt.

Az izzadás célja a szervezet hűtése. A verejtékmirigyek vizet párologtatnak, melyek akkor aktivizálódnak, amikor a test hője megemelkedik, így védve meg azt a túlmelegedéstől. A nem éppen kellemes szagokért pedig nem maguk a mirigyek a felelősek, hanem a bőrön fellelhető baktériumok, melyekkel reakcióba lépnek, amik a levegővel érintkezve oxidálódnak.

22360745-nő-jóga-egészségügyi-klubbanTemérdek féle izzadásgátló közül válogathatunk, de ezek többsége többek között olyan, a szervezetre káros összetevőket tartalmaznak, mint a tartósító – és emulgálószerek, szintetikus anyagok, vagy az alumínium sók. Későbbiekben, sokszori és nagy mennyiség használata után eltömítik a bőr pórusait, melyek gyulladáshoz és bőrirritációhoz is vezethetnek, amelyek fájdalmasak, és akár az orvosi beavatkozás is szükségessé válik.

Szerencsére a természet kifogyhatatlan tárházából erre a problémára is találunk veszélyes anyagok nélküli, pénztárcakímélő, és bevált megoldásokat:

Citrusfélék:
Savasságukból adódóan kiváló baktériumölő hatással bírnak.

Szódabikarbóna:
Szintén baktériumölő, emellett pedig könnyen felszívja a nedvességet.

Teák:
Hársfa, menta, zsálya. Ezeket a gyógynövényeket érdemes belsőleg fogyasztani vagy a fürdővízbe tenni.mn

Antibakteriális hatású illóolajok:
Például levendula, teafa, borsmenta, kakukkfű. Bőrbarátok, szintén elriasztják a baktériumokat és kellemes illatot is árasztanak

Ecet:
Megakadályozza a baktériumok szaporodását. Szőrtelenítés után közvetlen, vagy sebes területre nem célszerű használni.

Klorofillban gazdag zöldségek:
Spenót, fehérrépa, kelkáposzta és társai. Ezek is segítenek a kellemetlen szagok elűzésében.

A felsoroltak különböző variációját érdemes kipróbálni, mely által kiderül, melyik a számunkra legmegfelelőbb és leghatásosabb módszer.

Lehet vattára csöpögtetni és úgy felvinni az érintett területre, vízzel hígítva saját házi sprayt készíteni, kellemes fürdőt venni bennük, vagy éppen elfogyasztani őket.

Kocsis Tünde

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>