come-decorare-una-candela-con-il-decoupage_f8e79744b06568e7078e36e481d089f6

Légy kreatív! Önts gyertyát ajándéknak!

Nem lehetetlen saját készítésű ajándékkal készülni bármilyen alkalomra. Legyen személyes és egyben használható is?
Önts gyertyát otthon, egyszerűen!

Amire szükséged lesz:

  • Viasz: lehet fehér vagy akár színes is, választhatsz amit be tudsz szerezni kreatív boltban, de akár a régi gyertyák maradványait is beolvaszthatod, keverve a színeket vagy csupán a fehérekkel is elboldogulhatsz. A hobbiboltokban általában több színböl is választhatsz, az eladó szívesen eligazít nekem eddig a forgácsolt viasz működött kezesbárányként.
  • Kanóc: mindenképp fém talpú kanócokat válassz, ezekkel egyszerűbb dolgozni.
  • Hurkapálca: Szükséged lesz hurkapálcára és egy csipeszre a kanóc megtartásához.
  • Gyertyaforma: szintén beszerezhető kreatív boltokban, de a régebbi edényeidet is felhasználhatod, válassz kisebbeket, a gyertya méretének megfelelőt. Ha nagyot választassz több kanócot kell használj egy gyertyához, hogy el is égjen. Szilikon formákba, hőálló műanyag pohárba, vagy akár üres konzervdobozba is öntheted az olvasztott viaszt, nézz körül otthon. Nagyon jól mutat az is, ha üvegformába öntöd a gyertyát, ebből azonban nyilvánvalóan nem jön ki, ne is próbálkozz vele.
  • Az olvasztáshoz: csupán egy edény és nejlonzacskó szükséges.

Így csináld:

1. lépés, olvasztás: A viaszt közvetlenül nem szabad melegíteni, mivel tűzveszélyes, elég alacsonyan van a forráspontja, ezért ajánlatos vízfürdőben olvasztani az alábbiak szerint:
Tedd a viaszforgácsot egy kisebb edénybe, egy nagyobb edénybe pedig melegíts vizet, ebbe helyezd bele a kisebb edényben lévö viaszt . Addig melegítsd, míg felolvad a viasz, nem szükséges felforralni. Különböző színeket külön olvassz.

2. lépés a kanóc és az öntés:  Helyezd a kanóc fémtalpas részét a gyertyaforma aljára, a másik végét a hurkapálcára erősítsd fel a csipesszel, így tartsd egyenesen a madzagot. Ha megolvadt a viasz, helyezd a forma aljára a kanócot, és tartsd a végét, mialatt az olvadt masszát a formába öntöd.

3. lépés a száradás: A viasz megszáradásának ideje nagyban függ attól, mekkora és milyen formájú gyertyát öntöttél. A hosszabbak, vékonyabbak előbb száradnak,  a kocka- vagy tömbgyertya, nagyobb formák több kanóccal sokkal több ideig száradnak. A formát elég egyszerűen az asztalhoz koccintani, és máris kicsúszik belőle a gyertya. Ha szilikon formát használtál akkor azt le kell fejtened a kész formáról, az nem csúszik le a már kiöntött és megszáradt gyertyáról.

4. lépés a díszítés: A gyertyát az elkészülés után tovább díszítheted, festheted, rajzolhatsz rá gyertyafestő tollal. Ragaszthatsz a külsejére gyöngyöket vagy üvegdíszt, vagy szárított növényeket is, amit szeretnél. Tedd egyedivé gyertyádat!