boldog család LM

Lugos- savas miért fontos?

Az ételeink különböző hatást gyakorolnak szervezetünkre. A húsok, tojássárgája, a legtöbb sajtféleség, a cukrok, édességek, bizonyos gabonafélék erőteljesen savasítják szervezetünket. Mit együnk hát?! – kérdezhetik joggal. Szerencsére akad még a palettán szabad terület: ilyenek a legtöbb zöldségféle, gyümölcsök, melyek lúgosítanak. A savanyított tejtermékek (pl. joghurt, túró, savó) pedig közel semlegesek.

Akkor tesszük a legjobbat testünkkel, ha úgy válogatjuk össze ételeinket, hogy egy adott étkezésnél, vagy egy napon belül közel hasonló arányban fogyasszunk savas, illetve lúgos ételeket.

omega-3

A kémhatás egy adott anyagban a benne lévő savaktól-lúgoktól függ, és pH értékben fejezzük ki. Ez jelzi a jelen lévő hidrogén-ion koncentrációt, melyet 0-14-ig mérünk. A pH 7 jelzi a semleges, pH 0-7-ig a savas, pH 7,1-14-ig a lúgos kémhatást. (Így már talán hallottunk róla a különböző testápolók, szappanok, vagy fogkrémek reklámjaiban.)

Ételeink természetesen különböző savakat, és lúgokat tartalmaznak, amelyek azonban nem mindig azonosak a szervezetre kifejtett hatásukkal. Lehet egy savanyú ízű gyümölcs is lúgosító hatású!

Összeszedtük a különböző ételeink savas- lúgos kémhatásának értékeit:

A plusszal (+) jelölt élelmiszerek lúgosító, a mínusszal (-) jelöltek pedig savasító hatásúak. Minél nagyobb az előjel mögötti szám, (+) jel esetén annál lúgosabb, (-) előjel esetén pedig annál savasabb élelmiszerről beszélünk.
(Forrás: Dr. Robert O. Young ‘A pH Csoda’ című könyve)

Hús, baromfi, hal Savasító húsok
Sertés -38,0
Borjú -35,0
Marha -34,5
Tengeri hal -20,0
Csirke -19,0
Tojás -19,0
Édesvízi halak -11,8
Osztriga -5,0
Máj -3,0
Belsőségek -3,0

 

Tej, tejtermékek Savasító tejtermékek
Kemény sajt -18,1
Túró -17,3
Tejszín -3,9
Homogénezett tej -1,0
Tartós tej -1,0

 

Kenyér Savasító kenyérfélék
Fehérkenyér -10,0
Teljes kiőrlésű lisztből -6,5
Korpás kenyér -4,5
Rozskenyér -2,5

 

Gabona (bio gabona) Savasító gabona
Barnarizs -12,5
Búza -10,1
Hajdina -0,5
Köles -0,5
Tönköly -0,5
tumblr_n4cm36DV9F1st5lhmo1_1280
Zöldségek Lúgosító ételek – Zöldségek
Uborka (friss) +31,5
Retek +16,7
Avokádó +15,6
Paradicsom +13,6
Zeller +13,3
Fokhagyma +13,2
Cékla (friss, vörös) +11,3
Zöldbab +11,2
Sárgarépa +9,5
Snidling +8,3
Fehérrépa +8,0
Póréhagyma +7,2
Torma +6,8
Vöröskáposzta +6,3
Cukkini +5,7
Karalábé +5,1
Zöldborsó (zsenge) +5,1
Kelkáposzta +4,5
Zöld káposzta +4,0
Fehér káposzta +3,3
Jégcsapretek +3,1
Karfiol +3,1
Hagyma +3,0
Saláta +2,2
Burgonya +2,0
Articsóka +1,3
Spárga +1,1
Zöldborsó (érett) +0,5
Savasító zöldségek
Kukorica -9,6
Gomba (mindenféle gomba) – …

citr
Gyümölcsök Lúgosító ételek – Gyümölcsök
Citrom +9,9
Lime +8,2
Meggy +3,5
Savasító gyümölcsök
Csipkebogyó -15,5
Ananász -12,6
Mandarin -11,5
Banán (érett) -10,1
Körte -9,9
Őszibarack -9,7
Sárgabarack -9,5
Narancs -9,2
Mangó -8,7
Ribizli -8,2
Egres (érett) -7,7
Szőlő (érett) -7,6
Vörös áfonya -7,0
Fekete ribizli -6,1
Eper -5,4
Fekete áfonya -5,3
Málna -5,1
Sárga szilva -4,9
Olasz szilva -4,9
Datolya -4,7
Cseresznye -3,6
Kantalup dinnye -2,5
Grépfrút -1,7
Görögdinnye -1,0

 

Hüvelyesek Lúgosító ételek – Hüvelyesek
Szója lecitin +38,8
Szójagranulátum +12,8
Fehérbab (száraz) +12,1
Szójabab (friss) +12,0
Lima bab +12,0
Tofu +3,2
Lencse +0,6
Olajos magvak Lúgosító ételek – Olajos magvak
Mandula +3,6
Köménymag +2,3
Szezámmag +0,5
Savasító olajos magvak
Pisztácia -16,6
Földimogyoró -12,8
Kesudió -9,3
Dió -8,0
Tökmag -5,6
Napraforgómag -5,4
Makadám dió -3,2
Mogyoró -2,0
Lenmag -1,3
Paradió -0,5

 

Csírák Lúgosító ételek – Csírák
Szójacsíra +29,5
Lucernacsíra +29,3
Csíráztatott retekmag +28,4

 

Zsirok, olajok Lúgosító ételek – Zsírok, olajok
Halolaj +4,7
Ligetszépe olaj +4,1
Lenmagolaj +3,5
Olívaolaj +1,0
Savasító zsírok, olajok
Margarin -7,6
Napraforgó olaj -6,7
Kukorica olaj -6,5
Vaj -3,9

 

Édesítőszerek Savasító édesítőszerek
Mesterséges édesítőszerek -26,5
Cukor (finomított cukor) -17,6
Répacukor -15,1
Gyümölcscukor -9,5
Tejcukor -9,4
Méz -7,6
Lúgosító ételek – Édesítőszerek
Stevia (sztívia) +…
Cikória +…

 

Ételízesítők Savasító ételízesítők
Ecet -39,4
Szójaszósz -36,2
Mustár -19,2
Majonéz -12,5
Ketcsup -12,4
Lúgosító ételek – Ételízesítők
Cayenne bors +18,8
Himalaya só +…
Fűszerek +…

 

Italok Savasító italok
Szeszes italok (átlag) -33,6
Gyümölcslé (cukrozott) -33,4
Tea (fekete tea) -27,1
Sör -26,8
Kávé -25,1
Bor -16,4
Gyümölcslé (cukor nélkül) -8,7
Lúgosító ételek – Italok
Gyógyteák +…
Zöldséglevek +…

 

A mai kor civilizált emberére a savasodás jellemző.

Nem mindegy milyen táplálékot juttatunk a szervezetünkbe, figyeljünk a mindennapok rohanó világában is hogy ne savasodjon el a testünk, így nagyon sok betegséget és a sejtek koria öregedését is meg tudjuk akadályozni!