10310112_10154139863330271_6558098503846994511_n

Mit jelenthet a tisztaságmánia?

Néhány gondolatunk és cselekedetünk furcsa vagy kényszeres lehet mások számára. Ezek mögött is van jelentéstartalom, ami árulkodik rólunk.

A tisztaságmániában szenvedő egyén valójában a gondolataitól menekül, igyekszik magát lefárasztani, és kisikálni a gondolataiból a kavargó, nem megoldott dolgokat. Mivel ettől várja a dolgok rendeződését, valójában kényszerbetegségekről beszélünk.

Van, hogy kinövi az ember, vagy csupán az élete egyik szakaszában jellemző rá, és ha sikerül ezzel a módszerrel megoldani a problémát, akkor lehet akár hatékony is. Mindenesetre ha nem esik át a kényszeres mániákus mennyiségre az egyén még hasznos is lehet.
A tisztaságmánia az egyén önmagától való menekülésében igen könnyedén kialakulhat: a környezettől várja a visszacsatolást, a pozitív jelzéseket.

A takarítás mint szimbolika, pótcselekvésként ettől várja a lelki dolgok rendeződését, hiszen ha rend van körülötte az visszahat rá és belül is rendet tesz. Ez néha működik is, de nem szabad túlzásokba esni, úgy értem túl sokat várni ettől. Ha belül nincs összhang, akkor a cat-bookends-herotakarítás, rendet tevés csupán részlegesen képes pótolni ezt a hiányt.

Sokat rendezgeted a könyveket? – emlékeid, elképzeléseid helyét keresed
Nem szereted ha nem élén állnak a dolgok? – szeretsz iránytani, ez számodra biztonság
Egy hajszál sem lehet a padlón? – a kusza gondolataid ellen küzdesz, ha jön egy jó ötlet máris válaszol a másik feled, hogy miért is nem lesz ez jó így?
A ruhák közötti rend nyugtat meg? – megfelelő helyen vagy az életben, azt csinálod amit szeretnél, azt mutatod a külvilágnak aki valójában vagy?

Néha képesek a szimbolikus cselekvéssorozatok is beindítani a tényleges cselekvéshez szükséges energiákat, ezért oda kell figyelni arra, hogy milyen érzeteket táplálunk ezek felé a cselekedetek felé. Tisztában kell azzal is lennünk, hogy olyan energiákat kapunk vissza amiket táplálunk a dolgok irányába. Ha dühösen fortyogva teszünk rendet, nem szabad csodálkozni, hogy a végeredmény nem fog sokáig gyönyörködtetni, és ez természetesen nem csupán a takarításnál létező energiaáramlási törvény

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>