rizs

Rizstej készítése házilag

Nagyon sokan kezdik a napjukat egy tejes kávéval, vagy egy bögre kakaóval. Egyszerű gyermekkori berögzülés, ám sajnos sokan közülünk kénytelenek laktóz vagy tejfehérje érzékenység miatt kihagyni a tejet a reggeli szokássorozatból.

A tejmentes étrendet választóknak kitűnő megoldást jelent a különböző növényekből készült tej-jellegű italok fogyasztása. Rizstej, mandulatej, kókusztej, a boltban kapható különböző készítmények általában igen drágák, ezért most készítsük el otthon, egyszerűen a rizstejet!

A növényi tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek.
Ezeket a tejeket házilag is elkészíthetjük.

rizstej
A rizstej a növényi tej leggyakoribb formája, állaga krémesebb, mint a valódi tejé. A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján. Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék.
Ezen kívül tartalmaznak még nem esszenciális aminosavakat, valamint sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót.

Elkészítése:

  1. 1 kg rizst kb. 2,5 – 3-szoros tisztított vízzel felteszünk lassú tűzön főni.
  2. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről (ez lesz a “fejésből” az első adag), és új vizet öntünk a rizsre, majd tovább főzzük.
  3. Mindezt addig ismételjük, amíg a rizs “ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1, 5-2 liter rizstej nyerhető így.
  4. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet.

Ha ízesíteni szeretnéd a rizstejet nyugodtan főzz bele vaníliarudat, vagy egy kis kókuszreszeléket.

A megmaradó rizst sem kell kidobnod, megfelelően ízesítve, hozzáadva egy kis csokit, kakaót, vagy házi lekvárt, aszalt gyümölcsöket, sütemény tölteléket is készíthetünk belőle.
Ízesítve, turmixolva, sütőben megsütve sült rizspudingot is készíthetsz belöle!