cropped-címasor1.jpg

Súlyos – problémák lelki okai

A nők 70 %-a elégedetlen a testsúlyával. A reális helyzet azonban ismét a mögöttes lelki okokra vezethető vissza.

Hízás- fogyás -étvágy

A táplálék maga az élet forrása, ez szükséges ahhoz hogy napi vitalitásunkat, napi működésünkhöz szükségese energiaszükségletet biztosítsuk .Emellett hála az ízérzékelésünknek elég kihívó dolog is, érzékeink egyik életörömforrása.

 

Étvágytalanság

Az étvágytalanság a táplálék és létezés alapelem elutasítása, ezért maga az élet elutasítása. Nagyfokú félelmet, rezignáltságot jelez a jövő érzéseivel és magával a jövőképpel kapcsolatban. Aki elvesztette étvágyát, elvesztette életerejének akarását. Nem kíváncsi a jövőre, nincsenek elvárásai, tervei, nincs jövőképe. Nem akar semmibe belekezdeni, így védekezik a jövő történései ellen. Mint mondani szokták evés közben jön meg az étvágy itt csak az akaraterő érvényesülése segíthet. Élni kell az életet és a csalódott helyzet után új élményeket új kilátásokat, új érzéki megéleseket, új ízeket keresni.

Túlzott étvágy

 

Az étvágytalanság ellentétében itt a túlzott étvágy, ami arról árulkodik, hogy az egyén minden élettel kapcsolatos örömforrását az ételen keresztül akarja bevinni. Kompenzálni akar ,feszültséget csökkenteni, az űrt ami a lelkébe valamilyen esemény kapcsán keletkezett 1340444044995682étellel akarja kitölteni.

A hatalmas étvágy mindenképpen a szívcsakrával kapcsolatos probléma, a szívet ért sérelem negatív érzelmi töltésének kivetülése. Azt is meg lehet vizsgálni, hogy az igényelt táplálék mit jelent. Ha csokoládé és édesség utáni vágy akkor természetesen a szeretet hiánya ellen kompenzálunk. Ha a szénhidrát akkor nincs valamihez elég energiánk, lelkierőnk megtenni egy lépést és a tettek helyett az étel elfogyasztása jelenti az elégedettség, megelégedettség érzését. Ha a savanyúság utáni vágy a túlzott akkor a terhességen kívül forduljon meg a fejünkben a másik lelki ok, az érzéketlenség valami más számára fontos esemény, történés iránt. A túlzott étvágy ellen mindenképpen több szeretet adása és fogadása a gyógyulás lelki kulcsa.

 

Anorexia

Az anorexia az étel teljes elutasítása, a lét alapvető megkérdőjelezése, így szimbolikus értelemben az anya iránt érzett szeretethiány testi kivetülése. Ha anorexiával küzd az egyén mindenképp meg kell békélnie az anyai energiákkal, a saját és édesanyja által képviselt anyai energiákkal is.
Anorexia minden étel és táplálék megtagadása. Mivel az étel létünk alapvető forrása az anorexia maga egy önpusztító betegség. Ez az önpusztítás ugyanúgy mint a kevesebb negatív energiával töltött étvágytalanság esetében is a szeretethiányra vezethető vissza, és szintén egyértelmű hogy a szívcsakrához kapcsolódó betegség. Az anorexiás egyén nem fogadja el önmagát, nem tud beilleszkedni környezetébe, leginkább láthatatlanná szeretne válni, hogy észre se vegyék és főként ne bántsák. Mert bizony ezért tagadja meg magától az ennivalót és ezért önpusztító magatartás. A szeretethiány. Gyermekek esetében nagyon kell figyelni arra hogy a gyermek testi és lelki igényeit szem előtt tartsuk. Amíg kicsik automatikusan ösztönösen tudják, hogy mi az az étel, ami számukra szükséges. Az étel erőltetésének kicsi korban lehetnek felnőtt kori berögzült lelki tagadásai is, így például anorexiát és bulímiát is okozhat egy óvatlan gyermekkori ételtukmálás. A kóros soványság és kövérség az étel megtagadása sokszor anya gyermek közötti múltbéli, nem megoldott sérelem, konfliktus kivetülésének félelemmintája. Így ha a kicsi nem akarja megenni például a paradicsomot akkor ne tuszkoljuk bele, főleg két éves kor alatt, mert egymagában is és keresztallergiában némi szintén erőszakolt tejtermékkel egyaránt három éves kor körül ekcémát is okozhat. Ha nem akarja megenni, ne erőltessük.

 

Bulímia

Bulimia a kontrolállhatatlanul nagymértékű étel elfogyasztása. Mindazonáltal ugyanazok a lelki okok mint az anorexiánál, ezért számos tévéműsort láthattunk már hogy anorexiásokat és bulímiásokat együtt egymás segítségével kezelnek. Bármilyen furcsa is megfelelő tükörképet láttatnak egymással, a lázadást az egyensúly felborulásának torz tükörképét. Ahogy az anorexiának a bulímiának is a szeretethiány a lelki oka, csak éppen máshogyan reagálnak rá. Az egyik felemészti magát, a másik a bulímiás pedig másként pótolja a hiányzó szeretetet. Étellel, mérhetetlenül sok étellel. A bulimiával együtt járó önhánytatás pedig az halloween-pumpkin-drunk-and-vomitingételt elsődlegesen adó személlyel, az anyával kapcsolatos lázadás, viselkedésminták iránti tagadás. A gyógyuláshoz fontos megértetni az egyénnel hogy mindig és minden esetben szerethető maga a lénye és ettől elkülönül a viselkedése. Sajnos sok nevelési anomáliával találkoztam ahol a gyermek azonosította önmagát a viselkedésével, a szülő pedig békében hagyta ezzel a ténnyel. Fontos hogy mindig tudassuk a gyermekben hogy őt szeretjük, maximum a jelenlegi viselkedésével nem értünk egyet, a viselkedése okozza a gondot, nem pedig ő maga. Ezzel viszonylag nagyon sok probléma kikerülhető.

 

Túlsúly

És akkor most beszéljünk a túlsúlyról. Szinte mindenki, legalábbis a társadalom 80%-a elégedetlen súlyával, itt ott zsírpárnákat növeszt magára. Ennek folyományaként képtelen megbékélten együtt élni a testével, azaz a testében, különböző diétákat próbál, éhezteti magát és hát egyetemes idejének többségét azzal a gondolattal tölti, hogy nem szereti a testét. Nem szereti önmagát. Fontos tisztázni, azonban hogy a magunkra növesztett báj-hájok nem függnek feltétlenül étvágyunktól. Testileg és lelkileg múlhat, attól hogy mit eszünk. Néhány ételre, ételadalékra ugyanis reagálhat a szervezetünk úgy, hogy nem tudja megemészteni, méreganyagnak fogja fel, így próbálja a szervezetet megvédeni attól, hogy fel kelljen dolgoznia, tehát szépen a kellő méregtelenítő eljárások hiányában nem tudja kinyomni a testből, úgy védekezik, hogy a zsírpárnákba ágyazza. A mai ételadalékok és egészségre ártalmas hozzáadott kiegészítőknek köszönhetően sokaknak jelent gondot ez a probléma és nem is muszáj allergiásnak lenni magára az ételre. Különös például hogy aki csokoládéra allergiás, sokszor a nem kívánatos összetevőkre allergiás, tényleg nem akarok senkit elriasztani de leggyakrabban a csótányra. De nem kell ilyen rémisztően messze menni a liszt érzékenyek többsége csupán a lisztben automatikusan elkevert penészgátlóra vagy a csomósodás gátlóra érzékeny. Persze sajnos nagyon sok az átlag élelmiszerben elhelyezett és nem feltüntetett, emészthetetlen, egészségre ártalmas adalék.
Ez is lehet természetesen az egyik testi oka az elhízásnak, a test számára emészthetetlen, feldolgozhatatlan táplálékot a zsírpárnákban raktározza el a szervezetünk.
A lelki oka is hasonló a testi okhoz, a szervezet védekezési mechanizmusa. Az elhízás saját magunk elégedetlenségének testi kivetülése, bizonyos önigazolás, önvédő mechanizmus.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>