feel

Zúzódások – ha már megtörtént mit tehetünk?

Nyugodtan kijelenthető, hogy majdnem minden ember életében legalább egyszer bekövetkezik ez a nem csupán esztétikailag csúf, de hihetetlenül fájdalmas jelenség is, melyhez elég egy röpke, óvatlan pillanat.

A zúzódás bármilyen ütődés, fizikai sérülés hatására jelentkezik, nem csak a sportolók körében. Jellemzően a kék árnyalataiban pompázik, de látható még a fekete, a zöld, a rózsaszín, s olykor a citromsárga is. Eme színvilágot az érintett terület alatti sérült erekből a bőrbe és a kötőszövetekbe irányuló vér okozza, mely által vérömleny, azaz hematóma keletkezik. Tünetei még a pirosodás, duzzadás, illetve az elviselhetetlen fájdalom, mely a sérült részhez közeli testrészekre is kiterjedhet.

22360745-nő-jóga-egészségügyi-klubban

Mindenképp javasolt orvoshoz fordulni, hogy kizárják a törés vagy a rándulás lehetőségét, majd ezek után otthoni gyógymódokkal a következőképpen lehet ápolni a zúzódást.A fájdalmat magát sajnos semmi sem csillapítja, de ha rendszeresen használjuk az alábbi megoldásokat, napokon belül némi javulás fog érződni, ezáltal a fájdalom is csökken.

 

Jegelés:

A duzzadt területet folyamatosan jegeljük. Tegyünk egy vizes textilt a fagyasztóba pár percre és azzal tekerjük be a sérült részt. Mindig cseréljük, ha már nem hűt.

Paradicsom:

A paradicsom gyulladáscsökkentő hatású, így elősegíti a gyorsabb javulást. Vágjunk le egy szeletet belőle, helyezzük az érintett területre és rögzítsük. Éjszakára érdemes használni, így kisebb a lehetősége, hogy leesik vagy elcsúszik.

Aloe vera:

Akinek van otthon növénye, szakítson le egy keveset belőle, és kenje be vele magát, de bármilyen aole vera kivonat a segítségünkre lesz.

Körömvirág:

A körömvirág krém szinte mindenféle sebre, csípésre, gyulladásra, bőrelváltozásra tökéletesen alkalmazható, így a zúzódásokra is. Dörzsöljük vele végig a sérült részt vastagon, óvatosan, és zsírossága miatt érdemes folpackot rátekerni.

Svédcsepp:ida1

A több mint 30 gyógynövényből összetevődő svédcsepp is kiemelt gyógymód a zúzódásra. Külsőleg alkalmazandó, célszerű a körömvirág krémmel együtt használni. Miután a krémmel bekentünk az érintett területet, csepegtessünk pár csöppet a svédcseppből is, és dörzsöljük össze őket.

A zúzódás következtében a fájdalom eluralkodhat testünkön, s több álmatlan éjszakát okozhat. A citromfű nyugtató hatású, főzzünk belőle teát, s ettől könnyebben elálmosodunk.

A fenti gyógymódok pedig kombinálhatóak, mellettük viszont fontos a pihenés, és az adott testrész kímélése.

Kocsis Tünde

Egy hozzászólás a(z) “Zúzódások – ha már megtörtént mit tehetünk?” bejegyzéshez

  1. Tóth Erzsébet

    Minden gyógymódot kipróbáltam már, nem csalódtam benne, bevált a körömvirágkrém, a svéd csöpp, és mind, fent felsoroltak.

    A cikk is megnyerte tetszésemet!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>