Bogyó és Babóca mesefilm 13 mese

0
3651
Bogyó és Babóca

A méltán sikeres Bogyó és Babóca mese sorozatból 2010-ben készült nagy sikerű mesefilm, amelyet 13 mese címmel mutattak be. Bár eredetileg TV sorozatként készült évekig vetítettek nagy sikerrel a mozikban is.

A Bogyó és Babóca sorozat első kötete 2004-ben jelent meg az építészmérnök végzettségű „Pro Familiis” és Janikoviszky Éva-díjas Bartos Erika rajzaival és szövegével. A sorozat gyorsan a legkisebbek kedvencévé vált, népszerűsége szájról szájra terjedt. A két főszereplő Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány. A sorozat az óvodás korosztálynak szól, a témák a mindennapok egyszerű eseményeiből merítenek. A legkisebbek számára is érthető nyelven és gyerekrajzszerű grafikával dolgozzák fel az óvodás évek örömeit, nehézségeit és konfliktusait. A mese főszereplői Bogyó és Babóca mellett Baltazár, a méhecske, Döme, a burgonyabogár, Vendel, a szarvasbogár, Szellő, a szitakötőlány, Pihe, a lepkelány és Ugri, a szöcskelány.

A Kedd Animációs Stúdió műhelyében 2010-re született meg a rajzfilm első évada, az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza és Antonin Krizsanics rendezésében. Ezt követte 2011-ben a második, majd 2014-ben a harmadik évad. A film pontosan a könyveket követi, azonos szöveggel, Bartos Erika figuraterveivel, az Alma Együttes zenéjével. A szereplők mindegyikének a magyar mesevilág nélkülözhetetlen szereplője: Pogány Judit kölcsönözte a hangját.

A teljes filmet meg lehet nézni a youtube-on, köszönhetően a gyártó Kedd Stúdiónak, akik közkinccsé tették munkájukat.

A mese ma is töretlenül népszerű, a mesekönyveken kívül megvásárolhatóak társasjátékok, Bogyó és Babóca plüss figurák, színezők és egyéb kiegészítők, játékok.