Hogyan lehet munka mellett tanulni?

0
252
tanulás munka mellett

Divatos 21. századi kifejezés az élethosszig tartó tanulás, ami Magyarországon az utóbbi években vált nagyon komoly valósággá. Az egymást követő gazdasági válságok, vírushelyzet és elszálló árak megmutatták, hogy egyetlen állás sincs biztonságban, és sokkal könnyebb munkát találni, ha megfelelő végzettséggel rendelkezünk.

Pont ezek a gondolatok jártak a ViktorJava blog szerzőjének fejében is, amikor online vállalkozóként, még 2019-ben elkezdett programozni tanulni. Akkor már 36 éves is elmúlt, így az Y generáció egyik első képviselőjének számított. Ők azok az emberek, akiknek a szocializációjában, munkahelykeresésében és életében már az egyre gyorsuló technológia játszotta a főszerepet.

Viktor emellett azt is a fejébe vette, hogy a kezdő programozó tanfolyam nehézségeiről, kihívásairól és a saját tapasztalatairól is írni fog a weboldalán. Ez eléggé jól sikerült, az elmúlt 9 hónapot végig dokumentálta. Ebből látható volt, hogy egy főiskolai informatikai végzettség szinte nem sok alapot adott egy online Java tanfolyam elvégzéséhez, igaz, az első lépéseket megkönnyítette.

Azonban már a 2. hónapban olyan ismeretek következtek a kurzusban, amely előtt a blogger is teljesen ismeretlenként állt, és végig kellett rágnia magát a teljes tananyagon. Később saját online projektet is indított, így a tanfolyam bejegyzéseit egy külön kategóriába szervezte, és a StudiCore posztok között találhatók meg a munka melletti programozástanulásról szóló cikkek.

A ViktorJava írója elvégezte az online tanfolyam alapképzését, és most önállóan tud grafikus felülettel működő szoftvereket írni. Ezt egyelőre saját céljaira használja, és olyan hobbiszoftverei vannak, mint a http státuszkód-lekérdező. Ennél csak be kell töltein a webcímeket tartalmazó listát a programba, majd az a felületén listázza, hogy az egyes url-ek milyen státuszkóddal térnek vissza a lekérdezéskor.

A tanulás persze nem ér véget. Ahogy Viktor elmondta, a Java alapjainak megismerésével nem csak ezt a programozási nyelvet ismerte meg mélyebben, hanem a szoftverfejlesztést és az objektumorientált paradigmát (OOP) is. Ezeken az elveken működnek a modern programnyelvek is, így a további tanulás más sokkal könnyebb lesz. Viktor már kinézte magának a következő célját, ami a JavaScript mélyebb tanulmányozása, melyet követ majd egy HTML, CSS és PHP kurzus is. A cél a minél teljeskörűbb tudás, hiszen a 21. század derekán már csak így lehet boldogulni.